Продажі пиловника на аукціонах Прозорро


З лютого 2020 року, пиловник, як і іншу лісову продукцію, можна закупляти на аукціонах електронної системи Прозорро. Відтепер ви маєте чудову нагоду не потрапити до ненадійного керівника лісничого господарства, котрий буде вимагати хабаря за продаж контракту на постачання сировини.

Як було виключено корупційну складову на ринку пиловника

Єдиним способом придбати або продати пиловник до 2020 року було створення прямих договорів між сторонами. Цей метод привів до купи проблем, як державних, так і персональних. Держава не отримувала повну суму податку, а добросовісні підприємства не могли прийняти гарний контракт, бо обов’язково було необхідно сплачувати хабаря.

Крім того, контроль за якістю продукцію було порушено. Оскільки керівники лісних господарств проводили угоди по тіньовим схемам, в документації зазначалась інша продукція, точніше іншої якості. В результаті покупець отримував на 50 % гарний товар, якісний, а на 50% поганий.

В подальшому він не міг сперечатися із керівником, оскільки втратить можливість майбутньої закупки. Таким чином, корупціонери збагачувались, держава втрачала законний податок а страждали звичайні люди. Із введенням на ринок необробленого лісу, а саме на продаж пиловника, системи електронних торгів Прозорро, тіньові схеми стали розпадатися.

Справа в тому, що відтепер необхідно обов’язково реалізовувати частину своєї продукції через відкриті торги. Таким чином, на електронних майданчиках не можливо приховати корупційну схему. Тут вся інформація відкрита та контролюється не лише сторонами, але й адміністрацією та звичайними людьми.

Як повідомляють спеціалісти інформаційного порталу megasale.com.ua, за цей рік лояльність до ринку необробленої деревини, а саме пиловника, зросла в декілька разів. Люди впевнились, що із Прозорро є можливість отримувати бажаний результат без обману та на рівних умовах.

Здорова конкуренція заставляє робити якісні пропозиції, а чіткі правила лімітів не дозволяють спекулювати на вартості продукту. Так в 2021 році вже тисячі підприємств скористались перевагами ринку необробленої деревини за принципом проведення онлайн-аукціонів.